Wat is online marketing?

nov 19, 2023

Wat is online marketing

Je hebt vast wel eens gehoord van online marketing, maar wat houdt het eigenlijk precies in? Online marketing is een verzamelnaam voor alle marketingactiviteiten die online plaatsvinden. Dit kan variëren van het optimaliseren van je website voor zoekmachines tot het plaatsen van betaalde advertenties op sociale media. Online marketing is een belangrijk onderdeel van elke succesvolle marketingstrategie en kan een enorme invloed hebben op je bedrijf.

Door het toepassen van online marketingtechnieken kun je de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten, meer klanten aantrekken en je resultaten verbeteren. Door online aanwezig te zijn, vergroot je de kans dat potentiële klanten op jouw bedrijf stuiten en gebruik gaan maken van jouw diensten of producten.

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Online marketing omvat alle marketingactiviteiten die online plaatsvinden.
 • Door online aanwezig te zijn, vergroot je de zichtbaarheid van je bedrijf en trek je meer klanten aan.
 • Online marketing is een belangrijk onderdeel van elke succesvolle marketingstrategie.
 • Door het toepassen van online marketingtechnieken kun je je resultaten verbeteren.
 • Er zijn verschillende online marketingtechnieken, zoals zoekmachineoptimalisatie (SEO)zoekmachineadverteren (SEA)social media marketing (SMM)e-mailmarketing en conversie optimalisatie.

 

De basis van online marketing

Als je nog niet bekend bent met online marketing, dan is het goed om te weten dat het een breed begrip is en vele verschillende elementen omvat. Online marketing is gericht op het promoten van je bedrijf en het aantrekken van meer klanten via internet.

Maar wat kun je precies bereiken met online marketing? Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Verhoging van je zichtbaarheid en bekendheid
 • Meer verkeer naar je website
 • Verhoging van de conversieratio
 • Versterking van je merkidentiteit

Om deze doelen te bereiken, zijn er verschillende online marketingtechnieken die je kunt toepassen. Hier zijn enkele van de belangrijkste elementen:

Tip: Gebruik verschillende online marketingtechnieken om je doelgroep op verschillende manieren te bereiken en om je kansen op succes te vergroten.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Als je een website hebt, wil je natuurlijk dat deze goed vindbaar is in zoekmachines zoals Google. Zoekmachineoptimalisatie, ofwel SEO, is het proces van het optimaliseren van je website om hoger te ranken in de zoekresultaten en daarmee meer verkeer naar je site te krijgen.

Er zijn verschillende manieren om je website te optimaliseren voor zoekmachines en daarmee je online vindbaarheid te vergroten:

Relevante zoekwoorden

Een van de belangrijkste factoren voor SEO is het gebruik van relevante zoekwoorden op je website. Dit zijn de woorden waarop mensen zoeken in zoekmachines. Het is belangrijk om deze woorden op de juiste manier te gebruiken in bijvoorbeeld de titel van je pagina, de URL, de koppen en de tekst van je pagina.

Metatags

Metatags zijn de tags die je in de code van je website kunt toevoegen om zoekmachines te vertellen waar je pagina over gaat. De belangrijkste metatags zijn de title-tag en de description-tag. De title-tag is de titel van je pagina die wordt weergegeven in de zoekresultaten. De description-tag is een korte beschrijving van de inhoud van je pagina.

Linkbuilding

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website. Dit helpt zoekmachines om te bepalen hoe populair en relevant jouw website is. Het is belangrijk om kwalitatieve links te verkrijgen van relevante websites.

Voordelen van SEO Nadelen van SEO
Gratis verkeer naar je website Resultaten zijn niet direct zichtbaar
Verhoogde betrouwbaarheid en geloofwaardigheid Concurrentie kan ook SEO gebruiken
Betere gebruikerservaring op je website Constant veranderende algoritmes

 
SEO is een belangrijk onderdeel van online marketing en kan zorgen voor meer online vindbaarheid en daarmee meer verkeer naar je website. Door het toepassen van effectieve SEO-strategieën kun je je online resultaten verbeteren.

SEO uitbesteden


Zoekmachineadverteren (SEA)

Als je je online zichtbaarheid wilt vergroten, kan zoekmachineadverteren (SEA) een effectieve strategie zijn. Met SEA kun je betaalde advertenties plaatsen in zoekmachines zoals Google. Door te adverteren op specifieke zoekwoorden, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf bovenaan de zoekresultaten verschijnt.

De voordelen van SEA

Een van de voordelen van SEA is dat het snel en effectief resultaat oplevert. In tegenstelling tot zoekmachineoptimalisatie (SEO), waarbij het langer duurt voordat je resultaat ziet, kan SEA direct verkeer naar je website genereren. Bovendien kun je met SEA je doelgroep heel gericht bereiken door te adverteren op specifieke zoekwoorden.

Een ander voordeel van SEA is dat je de kosten kunt beheersen. Je bepaalt zelf het budget en betaalt alleen wanneer iemand op je advertentie klikt. Dit maakt SEA dus ook geschikt voor kleine bedrijven met beperkte marketingbudgetten.

Betaalde advertenties plaatsen

Om betaalde advertenties te plaatsen, moet je een account aanmaken bij Google Ads. Vervolgens kun je een campagne opzetten en advertenties maken voor specifieke zoekwoorden. Het is belangrijk om relevante zoekwoorden te kiezen die aansluiten bij de zoekopdracht van je potentiële klanten. Ook is het belangrijk om aantrekkelijke advertenties te maken die de aandacht trekken en mensen aansporen om op de advertentie te klikken.

Als je betaalde advertenties plaatst, betaal je alleen wanneer iemand op de advertentie klikt. Het is dus belangrijk om een goede landingspagina te hebben waar mensen naartoe worden geleid nadat ze op de advertentie hebben geklikt. Op deze pagina kun je bijvoorbeeld meer informatie geven over je producten of diensten en mensen aanzetten tot actie, zoals het invullen van een contactformulier of het plaatsen van een bestelling.


Social media marketing (SMM)

Social media is een geweldige manier om je bedrijf te promoten en meer klanten aan te trekken. Of je nu een klein bedrijf hebt of een groot bedrijf runt, je kunt altijd profiteren van sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram en Twitter. Met social media marketing kun je je doelgroep bereiken en betrokkenheid opbouwen door middel van inhoud en interactie.

Een succesvolle sociale media campagne begint met het bepalen van je doelgroep en het kiezen van de juiste sociale mediaplatforms. Vervolgens moet je boeiende inhoud maken die aanspreekt en de aandacht van je doelgroep trekt. Dit kan alles zijn, van afbeeldingen en video’s tot infographics en blogposts.

Naast het maken van inhoud moet je ook interactie hebben met je volgers. Beantwoord vragen, like en reageer op hun berichten en retweet of deel relevante inhoud. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en kan de kans vergroten dat je volgers je inhoud delen met hun eigen netwerk.

 

Voorbeelden van succesvolle sociale media campagnes

 

Bedrijf Campagne Bereik
Heineken The Dilemma 50 miljoen views
Bol.com Kerstwinkel 1,7 miljoen views
Coolblue Coolblue doet het gewoon 1,5 miljoen views

 

De bovenstaande tabel toont voorbeelden van succesvolle sociale media campagnes van grote Nederlandse bedrijven. De campagne van Heineken genaamd “The Dilemma” was een interactieve video die miljoenen views kreeg. De campagne van Bol.com genaamd “Kerstwinkel” was een kerstcommercial die ook miljoenen views kreeg. De campagne van Coolblue genaamd “Coolblue doet het gewoon” was een reeks grappige commercials die de bekendheid van het merk vergrootte.

Als je je eigen sociale media campagne wilt opzetten, moet je eerst bepalen wat je doel is. Wil je meer volgers krijgen, meer verkeer naar je website leiden of meer conversies genereren? Vervolgens moet je de juiste inhoud maken en ervoor zorgen dat je interactie hebt met je volgers. Door op de juiste manier sociale media te gebruiken, kun je je bedrijf laten groeien en meer klanten aantrekken.


E-mailmarketing

E-mailmarketing is een geweldige manier om klanten te bereiken en loyale volgers te creëren. Door middel van e-mailcampagnes kun je gericht berichten versturen naar mensen die zich hebben aangemeld voor jouw e-maillijst. Hier zijn enkele tips om je e-mailmarketinginspanningen te verbeteren:

1. Bouw een kwalitatieve e-maillijst op

Je e-maillijst is de ruggengraat van je e-mailmarketingcampagne. Zorg ervoor dat je alleen mensen toevoegt die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in je producten of diensten. Overweeg om een incentive te bieden om mensen aan te moedigen om zich aan te melden voor je lijst, zoals een korting op hun volgende aankoop of een gratis e-book.

2. Maak aantrekkelijke e-mails

Je e-mails moeten er professioneel en aantrekkelijk uitzien. Gebruik professionele lay-outs en afbeeldingen om je merk te laten zien en de aandacht van je lezers te trekken. Houd de onderwerpregel kort en pakkend en zorg ervoor dat de inhoud van de e-mail de verwachtingen van de lezer waarmaakt.

3. Personaliseer je e-mails

Personalisatie is de sleutel tot succesvolle e-mailmarketing. Gebruik de voornaam van de ontvanger en pas de inhoud van de e-mail aan op basis van hun interesses en recente aankopen. Dit zal de relevantie van de e-mail vergroten en de kans vergroten dat de lezer doorklikt naar je website of tot aankoop overgaat.

4. Meet en analyseer je resultaten

Het meten van je e-mailmarketingresultaten is essentieel om te begrijpen wat werkt en wat niet. Analyseer je open- en klikpercentages en kijk welke e-mails het meeste succes hebben gehad. Gebruik deze informatie om je toekomstige campagnes te verbeteren en aan te passen.


Conversie optimalisatie

Je hebt hard gewerkt aan je online marketingstrategie en je hebt veel bezoekers naar je website getrokken. Maar hoe zorg je ervoor dat deze bezoekers ook daadwerkelijk converteren?

Hier komt conversieoptimalisatie om de hoek kijken. Dit houdt in dat je je website en andere online kanalen optimaliseert om meer conversies te behalen, zoals aankopen, inschrijvingen of aanvragen.

Wat is conversieoptimalisatie?

Conversieoptimalisatie is het proces van het testen en verbeteren van verschillende elementen op je website of andere online kanalen om meer conversies te behalen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van de call-to-action knoppen, het veranderen van de lay-out of het optimaliseren van de gebruikerservaring.

Waarom is conversieoptimalisatie belangrijk?

Conversieoptimalisatie is belangrijk omdat het je kan helpen om meer resultaat te behalen uit je online marketinginspanningen. Door het verbeteren van de conversieratio kan je meer waarde halen uit hetzelfde aantal bezoekers op je website of andere kanalen.

Bovendien kan conversieoptimalisatie bijdragen aan een betere gebruikerservaring en klanttevredenheid, wat kan resulteren in meer terugkerende bezoekers en hogere klantloyaliteit.

Hoe kan je conversieoptimalisatie toepassen?

Er zijn verschillende manieren om conversieoptimalisatie toe te passen op je website of andere online kanalen. Hier zijn enkele tips:

 • Gebruik duidelijke en aantrekkelijke call-to-action knoppen
 • Zorg voor een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke lay-out
 • Houd rekening met de laadtijd van je pagina’s
 • Motiveer bezoekers om actie te ondernemen, bijvoorbeeld door het bieden van speciale aanbiedingen of kortingen
 • Test verschillende elementen, zoals kleuren, afbeeldingen en tekst, om te zien wat het beste werkt voor jouw doelgroep

Door conversieoptimalisatie toe te passen, kan je je online resultaten verbeteren en meer waarde halen uit je online marketinginspanningen.